Dagelijkse ondersteuning

Waarom is er dagelijkse lichaamsondersteuning nodig?

Dacht u dat bacteriën en virussen de enige wezens waren die uit zijn om uw en mijn lijf en leden te slopen? Ons lichaam zit vol met deeltjes die instabiel zijn omdat ze een ongepaard elektron bevatten. Dat zijn de zogenaamde vrije radicalen, deeltjes die steeds zullen blijven zoeken naar een aanvullend deeltje om daardoor een stabiele stof te worden.

Het zoeken naar een aanvullend deeltje, een elektron, noemen ze met een mooi woord oxidatieproces in onze dagelijkse woordgebruik ligt dit dicht bij zoiets als het roestproces. Dat is normaal, dat doen ik en u ook. Het nadeel ervan is dat er deeltjes worden weggehaald bij andere, lichaamseigen stoffen, die op hun beurt dan weer een instabiel deeltje vormen. Deze deeltjes worden dan vrije radicalen. Dit proces doet zich voor tijdens de verbrandingsprocessen in de cellen. Eigenlijk roesten we dus langzaam van binnenuit weg. Dus hebben we antiroestmiddel nodig om het niet verder uit de hand te laten lopen?! Ja, inderdaad een auto roest niet zo snel als je die goed onderhoudt en geen kans geeft om te oxideren. Ons lichaam is niks anders.

Antioxidant - vrij radicaalDie vrije radicalen komen onvermijdelijk ons lichaam binnen, en ons fantastisch lijf gebruikt een eigen verdedigingsmiddel om die radicale rakkers een halt toe te roepen: ja de antioxidanten maken de radicalen onschadelijk en voorkomen dat ze erfelijk materiaal beschadigen. Vandaar dat we voldoende antioxidanten inclusief voldoende goede vetten (olie) als een onderhoudsmiddel voor ons lichaam nodig hebben. Waar vinden we de antioxidanten eigenlijk?! Daar waar onze ouders en voorouders altijd over zeurden en wel verse gezonde groentes, fruit en noten.

Voor veel mensen is misschien het nu volgende van toepassing. Wellicht herkent U een deel hiervan terug bij uzelf of mensen in uw omgeving:

"De tegenwoordige westerse levensstijl voorziet mij met meer vrije radicalen dan mijn verdedigingsmechaniek aankan. Dat kan komen omdat ik rook, teveel koffie drink, dagelijks met mijn fiets overal doorheen laveer en vrij ongezond eet (hamburger, kant en klaar maaltijden, etc). Zoals de meeste mensen geef ik inderdaad mijn auto regelmatiger en beter onderhoud dan mijn eigen lichaam. Gelukkig leef ik niet geheel ongezond. Anders was ik al lang met hartklachten aan het beademingsapparaat op de afdeling Intensive Care opgenomen geweest.

Mijn lijf is dus een tempel voor die vrije radicalen, en ik hoor ze hun kameraadjes en mede-instabiele producten gewoon uitnodigen om te komen feesten. Mijn verdedigingsbarrière kreunt onder zoveel geweld want er zijn zoveel vrij radicalen. Gisteren zijn er voor het eerst een paar antioxidanten gedeserteerd. De lafaards. Maar ik geef ze groot gelijk!

Dus hoog tijd om mijn verdedigingslinies te voorzien van hulp, met als vuurkracht vitaminen en selenium en als infanterie een hele hoop groente en fruit een pot vitamine C en vette vis. Daarnaast kan Mariadistel worden ingezet om mijn overgewerkte lever te ondersteunen. Dood aan die vrije radicalen voordat ze mij te pakken hebben.
En dan heb ik het nog niet gehad over teveel alcohol, te weinig beweging, etc."